Men snälla ?

Läste den här artikeln på aftonbladet om en kvinna som var för fet för att åka Balder och slänggungorna på Liseberg. Några saker i den här artikeln reagerar jag på:

"Efter att ha löst biljett och åkpass för 375 kronor styrde hon kosan mot berg- och dalbanan Balder. Där tog det stopp. Stina fick beskedet att hennes midjemått inte var förenligt med attraktionens säkerhetsrutiner.
– Vi hade köat en halvtimme. När jag skulle sätta på bältet så gick det inte. Jag kände mig kränkt och uttittad, säger hon."

Hade det varit bättre om de låtit henne åka trots att hon var för fet för säkerhetsbältet/bygeln? Hade hon föredragit att flyga ur en bergochdalbana i farten? Trodde hon att säkerhetsbältet/bygeln var dekoration? Nej, den har faktiskt en anledning att vara där! På vilket sätt kände hon sig kränkt? Visste hon inte att hon var fet? Jag förstår att hon kände sig uttittad för hade jag varit i samma tåg och köat en halvtimma så hade jag också tittat nyfiket på vem som uppehöll oss så att vi inte kom iväg.

"Inte heller karusellen Slänggungan hade rum för Stina – som fick stå bredvid och titta på medan de andra åkte.
– Det kändes inte så bra. Jag blev väldigt ledsen."

Det är en karusell för barn! Tror man verkligen att man som en överviktig vuxen ska få plats i den?

 
"Lisebergs informatör Agneta Caspersen säger att det inte finns någon specifik viktgräns för nöjesparkens attraktioner.
– Nej, men på varje attraktion finns ett säkerhetsbälte eller en bygel som man måste kunna stänga. Det beror lite på hur kilona är fördelade, säger hon.
Borde ni inte informera överviktiga personer om att de inte är välkomna att åka, innan de betalar 375 kronor?
– Det är ju lite från fall till fall, hur man är byggd. Det går inte att sätta någon viktgräns. Alla är välkomna och vi försöker anpassa så långt det går."

Överviktiga är väl visst välkomna att åka. Saker som är tillräckligt stora för dem. Precis som jättelånga människor är välkommen att åka saker som är tillräckligt stora för dem (vissa karuseller har övre längdgräns) och precis som kortväxta personer är välkomna att åka saker som är tillräckligt små för dem (med tanke på att många karuseller har en undre längdgräns). En person som väger 140 kg men är 185 lång och gjord av muskler kommer säkert inte ha något problem att åka någonting. En person som väger 90 kg men är 160 cm lång och där allt fett sitter kring rumpan och magen kanske får problem att åka vissa saker. Inte p.g.a övervikten men precis som det står i artikeln så beror det ju på hur fettet är disponerat. 


Nej snälla. Lägg ner det här. Det är inte Lisebergs fel att hon är fet. Hela samhället är inte anpassat till alla. Liseberg är verkligen inte anpassat för alla. Det är ett helt frivilligt nöjesfält. Om du är för lång, för kort, gravid, har hjärtproblem, har ryggproblem eller är för överviktig så kommer du inte kunna åka allting. Väljer du att ändå lösa åkpass så är det ditt egna frivilliga val och det finns saker som ALLA kan åka. Man kan inte rå för att man är 220 cm lång, eller 130 cm lång. Men vikten har man alltid en viss möjlighet att ändra på. Kränkt? Löjligt!
 
Sophie skrev

Kunde inte sagt det bättre själv! Håller med till 100%! Se det så här istället: kanske det är dags att ta tag i viktproblemet istället? Sluta gnäll på samhället, ut och rör på dig och sluta käka fet mat! (inte du maria utan feta personer som gnäller alltså :p)

Den 2012-07-11 klockan 19:21:26.
http://mammasophie.blogg.se

Kommentera inlägget





Kom ihåg mig?









Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo