Du är bara avundsjuk!

Länge har jag funderat på det här fenomenet med att alla gapar om "avundsjuka" så fort man uttrycker en avvikande åsikt om skönhetsideal eller livsstil. Så nu kommer ett blogginlägg om detta och jag uppmuntrar er att gärna ta en minut och kommentera med era tankar om saken.

Varför är det så att så många drar upp argumentet "du är bara avundsjuk" när någon har en lite mer kritisk åsikt? Måste man vara avundsjuk för att inte hålla med någon? Missförstå mig rätt, jag tycker inte att man nödvändigtvis behöver yttra kritiska åsikter om någon annan, men i vissa fall så inbjuds det till att uttrycka sin åsikt. (oftast på internetforum eller bloggar.) Jag har två tydliga exempel som jag tänkte ta upp för att demonstrera detta:
 
Exempel 1: På forumet familjeliv startas det ibland trådar som heter "vad tycker du om min kropp" (eller hår, eller utseende eller annat likvärdigt ytligt trams) Dessa trådar är givetvis ingenting som någon med en gnutta självrespekt skulle starta men ändå, de finns. Majoriteten av alla svar är "Åh, du är jättefin" men sedan kommer ibland något svar som uttrycker en avvikande åsikt. "nej, jag tycker inte du är snygg". Om man nu ska lägga ut en sådan tråd på internet så får man ju faktiskt räkna med att det finns folk som tar dig på orden och säger vad de tycker. Oftast har trådskrivaren också skrivit att de som svarar ska vara ärliga. Men när dessa människor skriver vad de tycker så kommer det alltid, utan undantag: "du är bara avundsjuk". 
Skönheten ligger i betraktarens öga heter det. Det måste ju betyda att varje person äger rätten att uppleva att någonting kan vara fint, eller mindre fint. Om någon lägger ut en bild på sig själv och jag inte tycker att personen är fin. Är jag avundsjuk då? Kan man helt enkelt inte bara tycka annorlunda? Alla människor har ju sin bild av vad de tycker är fint när det kommer till skönhetsideal. Vissa tycker att smala människor är fina, andra föredrar mulliga. Vissa gillar stora bröst, andra små. Vissa tycker att blondiner är snyggare, andra föredrar brunetter. Och tur är väl det? Livet skulle ju bli högst ointressant om alla tyckte samma. Så varför ska alla med en annan åsikt kallas avundsjuka?
 
Exempel 2: (för att inte lämna ut personen ska jag försöka att anonymisera detta så långt det går)
En person som jag kände till hade en blogg. Där skrev "hen" (se, jag är genuspolitiskt korrekt!) om sitt liv och leverne. Ofta skrev hen om saker som skulle köpas eller som hade köpts till boendet. Ibland skrev hen om kärleken till sin familj. Ibland skrev hen om att hen ville minska i midjeomfång.
Ibland fick hen kommentarer på sina blogginlägg. Oftast var det i stil med "åh vad fint, åh vad du är lyckligt lottad eller åh vad du är duktig som kämpar med träningen". Men ibland kom det en kommentar som ställde frågan hur hen till exempel hade råd att inhandla så mycket, eller varför hen åt kebab när den igår pratat om att träna?
Då kom ett svar som ett brev på posten: "du är bara avundsjuk".
Måste man vara avundsjuk för att man ifrågasätter? Om man tycker att någon har ett beteende som kan anses oansvarigt. Betyder det att man är avundsjuk? Alla människor strävar väl efter att få det liv som de vill ha? För vissa är det familjelivet som är eftersträvansvärt, för andra är det flashiga möbler, för en tredje kanske det är frihet och möjlighet att resa runt i världen? Om du säger till mig att du har så dåligt ställt, men sedan slänger pengar på att byta ut hela ditt möblemang hemma, och jag ifrågasätter det... Är jag avundsjuk då? 

Ok, nu blev det här en halv novell, men så går det när man funderat på något en längre tid innan man fått tid att skriva ner det. 

Så hur ligger det till nu då. Är du avundsjuk på alla som inte ser likadana ut som dig, eller som inte lever som dig? Eller tror du att alla är avundsjuka på just ditt liv? Ge mig feedback tack :)
Linnéa Berglund skrev

Intressant frågeställning.
Jag tror att det många gånger är så att folk kan vara avundsjuka på personer som har något de själva inte har, eller som vågar satsa och lyckas, medan de själva inte vågar ta språnget. Jag har själv varit avundsjuk på människor, det ska erkännas, och försöker då hitta fel om det så bara är en finne på näsan.
Men precis som du skriver så är det långt ifrån alltid man är avundsjuk bara för att man inte håller med. Alla har vi rätt att tycka olika, tack och lov.
Jag känner igen ditt första exempel väl. Internet är fullt av folk som vill ha "ärliga svar" men som inte kan ta att folk har en avvikande åsikt. Själv orkar jag inte lägga varken tid eller energi på sådana frågeställningar, jag ignorerar dem helt enkelt. Livet har lärt mig att välja de tillfällen jag går ut med åsikter eller kommentarer som riskerar att väcka negativa känslor hos andra, jag sparar dem till saker jag tycker är viktiga. Annars försöker jag knipa igen och inte säga något alls, eller möjligtvis vinkla det jag säger på något lindrigare sätt. Diplomati typ. Förr gapade jag ut mina åsikter högt och lågt vilket kanske kunde uppfattas som osympatiskt, jag vet inte.
Jag tycker definitivt att vi alla ska ha våra egna åsikter, att vi ska stå för det vi tycker och det ska inte behöva pekas ut som avundsjuka. Men vi kan välja hur vi säger något, eller om det är värt konsekvenserna att säga något alls. Typ så.

Svar: Nej självklart borde man inte säga negativa saker om/till andra alls. Jag är inte ett stort fan av det och tycker att det är många idag som förväxlar ärlighet med elakhet. Man ska inte ljuga men man _behöver_ inte säga precis allting man tänker och hävda att man bara är ärlig. Alla har vi väl varit avundsjuka på någon någongång. Men jag vill väl hoppas att folk lägger mer energi på att fixa till sitt egna liv än att ifrågasätta andra om de nu inte är nöjda med vad de har. Även om man gärna vill hitta fel för att må lite bättre, precis som du skriver. Men som sagt, jag vill ju hoppas och tro att folk då håller de felen för sig själv och är skadeglada i smyg. Haha. Att kasta avundsjuk-anklagelser omkring sig till höger och vänster tycker jag mer visar på att man är osäker själv på sitt liv och sina val eller sitt utseende och därför vill rättfärdiga för sig själv varför folk inte håller med...
Att läsa sådana där trådar på familjeliv tycker jag är både roande och uttröttande... Men ibland väcker de tankar.
Maria

Den 2012-10-14 klockan 10:17:36.
http://linneaetc.com
Linnéa Berglund skrev

Så sant, så sant

Den 2012-10-14 klockan 10:58:11.
http://linneaetc.com
Mamma skrev

SÅ SANT!! Du är en mycket klok person. Det känns som om väldigt många vill ses, höras och synas idag. Allt ska läggas ut i olika forum på nätet och man söker bara bekräftelse. Kan inte folk fatta att man faktiskt har ett eget ansvar för sitt liv och leverne? Ja, ja.... man får ta folk som de är och inte som man vill att de ska vara :)

Den 2012-10-15 klockan 07:08:30.

Kommentera inlägget





Kom ihåg mig?









Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo